Veelgestelde vragen

Over AliExpress

Wat is AliExpress?

AliExpress is een soort online winkelcentrum met heel veel winkels. Je kunt het een beetje vergelijken met Marktplaats maar dan met alleen maar nieuwe producten.

De website is in 2010 opgericht door de ‘Chinese Steve Jobs’ Jack Ma en is uitgegroeid tot de grootste online winkel ter wereld!

Ze hebben wereldwijd zelfs meer dan 100 miljoen klanten. 

Hoe kunnen de producten op AliExpress zo goedkoop zijn?

Vaak lijk de prijzen op AliExpress te mooi om waar te zijn. Maar toch kloppen de prijzen, sterker nog ze maken er ook nog genoeg winst op.

De producten op AliExpress worden vaak in zeer grote getallen gemaakt waardoor de productiekosten van een artikel heel laag worden. Daarnaast zijn er geen tussenpersonen die ook nog een graantje willen mee pikken maar wordt het product direct aan jou geleverd.

Je kunt het vergelijken met bijvoorbeeld de producten van de Action. Als de Action een artikel inkoopt dan doen ze dat meestal voor alle filialen tegelijk. Waardoor ze het artikel dus vele malen goedkoper kunnen inkopen. 

Hoe kunnen de verzendkosten op AliExpress zo laag zijn of zelfs helemaal gratis? 

We wonen aan de andere kant van de wereld en toch zijn de verzendkosten meestal gratis of veel lager dan we hier in Nederland gewend zijn. Hoe is dit mogelijk?

De verkopers op AliExpress hoeven alleen verzendkosten te betalen aan het postbedrijf in China en niet aan het postbedrijf in het land van de ontvanger. Dus PostNL bezorgt de pakketjes in principe helemaal gratis naar het adres in Nederland. Andersom hoeft PostNL weer geen extra kosten te betalen voor de pakketjes die Nederlanders naar China versturen.

Je pakketje komt via de verkoper terecht in een gehuurde ruimte in het vliegtuig of een container op een schip. Hiervoor betalen ze een vast bedrag, bijvoorbeeld 1000 dollar. In deze ruimte of container passen duizenden enveloppen en pakketjes waardoor de verzendkosten per pakketje maar enkele centen kost.

De meeste verkopers verwerken deze kosten direct in de verkoopprijs en vragen dus geen extra verzendkosten meer. Er zijn ook verkopers die de verkoopprijs zo laag mogelijk willen houden, omdat ze dan eerder naar boven komen in de zoekresultaten.

Maar je zult zien dat deze verkopers dan wel een klein bedrag voor de verzendkosten berekenen en de totaalprijs dan weer ongeveer hetzelfde zal zijn als bij een verkoper die geen verzendkosten berekend.

Wat zijn verborgen links (hidden links) en AliExpress weekend stores?

Via verborgen links en weekend stores kun je namaak merkartikelen kopen. Deze verborgen links/shops werken vaak maar tijdelijk omdat het verboden is om deze artikelen op AliExpress te verkopen.

Het is natuurlijk heel aanlokkend om namaak merkartikelen te bestellen op AliExpress maar als je pakket bij de douane wordt geopend, dan zal je pakket in beslag genomen worden en kun je een boete krijgen die kan oplopen van 250 tot 5000 euro. Je moet jezelf dus afvragen of je dit risico wel wilt lopen. 

Op AliExpress Koopjes zal je daarom ook GEEN linkjes vinden van namaak merkartikelen. 

Is AliExpress betrouwbaar?

Veel mensen zijn nog een beetje huiverig voor het bestellen van producten uit China. Maar door het strenge beleid en de zeer strikte regels die AliExpress aan haar verkopers stelt is het is zelfs vele malen veiliger dan als je bijvoorbeeld iets op Marktplaats koopt.

Natuurlijk gaat er weleens iets fout met een bestelling maar dat gebeurt in andere webshops ook. Alleen op AliExpress kun je dan een beroep doen op de AliExpress Kopersbescherming en krijg je, je geld gewoon weer terug. 

Eigenlijk komt zo’n beetje alles wat je in de winkel koopt ook uit China. Dus waarom zou je het dan niet gewoon zelf uit China halen en jezelf een hoop geld besparen?

Hoe zit het met de kwaliteit van de producten op AliExpress?

De prijzen op AliExpress zijn zo laag dat de meeste mensen ervan uit gaan dat de producten van ellende uit elkaar vallen. Toch is dit niet waar, ook de producten uit China moeten aan bepaalde eisen voldoen en de meeste artikelen zijn dan ook van goede kwaliteit.

Mocht je toch nog twijfelen aan de kwaliteit van een product dan kun je bij bijna alle artikelen eerst eens de reviews van het artikel doorlezen. Hier staan de ervaringen en vaak ook foto’s, van mensen die het artikel al hebben ontvangen.

Ook wordt er veel gedacht dat alles op AliExpress namaak of nep is maar ook dit is onterecht. De producten die je in Nederland koopt, komen vaak zelfs bij dezelfde producenten vandaan. Alleen dan komt er nog een dure verpakking omheen en wordt er nog een eigen label of logo op geplaatst.

Wat houdt de AliExpress Kopersbescherming in?

Bescherming van iedere aankoop, van klik tot aflevering.

Als je een bestelling op AliExpress plaatst gaat je betaling niet direct naar de verkoper maar eerst naar AliExpress. AliExpress houd je betaling dan vast totdat jij hebt bevestigd, dat je de bestelling in goede orde hebt ontvangen of tot de kopersbescherming van je bestelling is verlopen. Pas dan zal AliExpress het bedrag aan de verkoper overmaken.

Mocht je bestelling dus niet aankomen of niet voldoen aan de productomschrijving, dan krijg je het betaalde bedrag van AliExpress binnen een paar dagen weer teruggestort op je rekening. Je zal hiervoor een dispuut/geschil moeten openen. 

Kun je ook echte merkartikelen vinden op AliExpress?

Ja, alleen zullen deze artikelen vaak niet veel goedkoper zijn als in Nederland. Dus misschien kun je het artikel dan beter in Nederland kopen zodat je geen risico loopt op eventuele invoerkosten.

Wil je toch een merkartikel via AliExpress bestellen en geeft de verkoper in de productomschrijving aan dat het product ‘Origineel’ of ‘Authentiek’ is dan mag je ervan uitgaan dat het geen namaak merkartikel is.

Als je dan toch een namaak merkartikel krijgt toegestuurd dan kun je contact opnemen met de klantenservice van AliExpress. Je krijgt dan 2 keer je aankoopbedrag terug en je mag het product behouden. De winkel waar jij het product gekocht hebt zal dan ook direct door AliExpress worden gesloten en verwijderd.

Over bestellen op AliExpress

Ik heb iets leuks gezien op AliExpress Koopjes, hoe kan ik dit op AliExpress bestellen?

Als je op deze website iets leuks hebt gevonden klik je op ‘Nu Bestellen’. Je zult dan automatisch bij het artikel op de AliExpress website terecht komen en kunt het artikel dan via AliExpress bestellen.

Er zijn wereldwijd zoveel mensen die op AliExpress bestellen dus het komt regelmatig voor dat een link niet meer werkt omdat het product uitverkocht is. Als je iets echt heel graag wilt hebben kun je het daarom ook het beste gelijk bestellen.

Soms wordt het product nog wel door een andere verkoper aangeboden. Dus als je een link tegen komt die niet meer werkt kun je ook een mailtje sturen naar: info@aliexpresskoopjes.nl. Wij zullen dan kijken of het artikel nog geleverd kan worden door een andere verkoper.

Als je meerdere leuke dingen op onze website ziet dan kun je een artikel ook eerst toevoegen aan je verlanglijstje door op het hartje onder het artikel te klikken. Daarna kun je ze dan eenvoudig toevoegen aan je winkelwagentje op AliExpress en hoef je niet steeds de hele website af te zoeken.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn bestelling ontvang?

Je pakket moet helemaal uit China komen dus het kan even duren voordat je pakketje binnen komt. Het kan zelfs 1 tot 12 weken duren voordat je, je pakketje ontvangt.

Hier schrik je misschien van maar sinds dat AliExpress en PostNL een samenwerkingsverband zijn aangegaan worden de pakketjes steeds sneller verwerkt en zal het meestal niet langer dan 4 weken duren. Het komt zelfs steeds vaker voor dat je, je bestelling al binnen 1 week ontvangt. Maar officieel gezien mag een pakketje er dus 12 weken over doen.

Als je toch meer haast hebt, dan kun je in de meeste gevallen ook kiezen voor een snellere verzendingsmethode alleen de kosten hiervoor zijn vaak veelste hoog.

Via het tracking systeem op AliExpress, kun je zien wat de verwachtte leverdatum van je pakket is. Geduld is een schone zaak als je besteld via AliExpress maar het is het wachtten vaak meer dan waard!

Hoe kan ik mijn pakketje tracken/volgen?

Er zijn een aantal manieren om te zien waar je pakketje zich bevindt en wanneer je het op de deurmat kunt verwachtten. Allereerst kun je de bestelling volgen via AliExpress zelf. Ga hiervoor naar je account, en klik op ‘Mijn bestellingen’. Je kunt hier zien wat de status van je bestellingen is en als je op ‘Traceren’ klikt krijg je precies te zien waar je pakketje is, ook zie je onderaan wat de verwachtte leverdatum is.

Vindt je het te lang duren of heb je andere vragen over de status van je bestelling? Neem dan contact op met de verkoper.

Meestal heb je genoeg aan de tracking informatie op AliExpress maar soms kun je op deze website net iets meer zien (kopieer het tracking nummer bij je bestelling): http://www.17track.net/nl

Als je pakketje in Nederland is aangekomen kun je het vaak ook traceren via deze website: https://www.internationalparceltracking.com/#/search

Daarnaast kun je ook de app van PostNL installeren op je telefoon, om je pakketje in Nederland te traceren en een melding te krijgen als je pakket bezorgd gaat worden. Dit werkt niet altijd omdat het traceernummer van je pakket soms onderweg wordt veranderd en omdat veel pakjes ook gewoon door de brievenbus gaan.

Ik heb een vraag over mijn bestelling, hoe neem ik contact op met de verkoper?

Heb je vragen over je bestelling of de levering hiervan. Dan kun je contact opnemen met de verkoper op AliExpress. Op de pagina met jouw bestellingen kun je bij het product op ‘Contact Seller’ klikken en hem dan een email sturen met je vraag.

Ook voordat je iets bestelt kun je contact met de verkoper opnemen. Zoek dan naar het kopje: ‘Neem contact op met verkoper’ links op de product pagina.

Hoe open ik een dispuut (geschil) op AliExpress?

Het gebeurt niet vaak, maar als je een bestelling niet hebt ontvangen, als een product defect geleverd wordt of het product voldoet niet aan de productomschrijving dan open je een dispuut. Op de pagina met jouw bestellingen kun je bij het product op ‘Open Dispuut’ of ‘Open Geschil’ klikken. Vervolgens kun je kiezen of je het volledige aankoopbedrag terug wilt hebben of dat je een nieuw product wilt ontvangen.

De meeste verkopers willen absoluut niet dat AliExpress erbij betrokken wordt omdat ze dan een sanctie kunnen krijgen en hun winkelreputatie score hierdoor flink omlaag gaat. Daarnaast kan AliExpress de winkel zelfs helemaal sluiten als een verkoper te veel klachten krijgt. Dus in 95% van de gevallen zal het dispuut/geschil direct worden opgelost.

Als de verkoper na 3 dagen nog niet heeft gereageerd of als jullie er echt niet uitkomen dan kun je AliExpress erbij betrekken. Dit doe je door in het dispuut scherm te klikken op ‘Open Claim’ en dan de verdere stappen te doorlopen. In de meeste gevallen zal je geld dan binnen enkele dagen weer op je rekening staan.

Ook als je al bevestigd hebt dat je de bestelling hebt ontvangen, heb je nog 15 dagen de tijd om een dispuut te openen. 

Betalingsmogelijkheden op AliExpress?

Op AliExpress heb je keuze uit vele betalingsmogelijkheden. De meeste mensen kiezen voor een betaling via iDeal maar je kunt bijvoorbeeld ook met je creditcard of via Paypal betalen. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

Als je gaat afrekenen, wordt er eerst gevraagd om je adresgegevens in te vullen en hierna kun je een betaalmethode kiezen. Als je via iDeal wilt betalen klik je helemaal onderaan de optie ‘Andere betaalmethodes’ aan. Kies dan voor iDeal en hierna op ‘Bevestigen en betalen’. 

Hoe zet ik de taal op Nederlands en de valuta naar Euro’s?

Als je de website van AliExpress bezoekt kun je de taal en valuta recht bovenaan wijzigen.

Als je de AliExpress app op je telefoon of tablet gebruikt dan klik je links bovenaan op de 3 streepjes en daarna op ‘Instellingen’.

De teksten worden vertaald door een vertaalmachine dus je komt regelmatig vreemde zinnen tegen maar als je Engels niet zo goed is het toch handig.

Waarom zijn de prijzen niet netjes afgerond en staan er vaak 2 prijzen bij een artikel?

De prijzen op AliExpress worden omgerekend van USD (Dollar) naar Euro. Vandaar dat de bedragen meestal niet netjes afgerond zijn.

Ook staan er vaak 2 prijzen bij een artikel, bijvoorbeeld 6,61 – 7,89 EUR. Dit heeft in de meeste gevallen te maken met de maat.

De kleinste maat is uiteraard het goedkoopst en er komt steeds een paar cent bij als je een grotere maat besteld.

Welke kledingmaat/schoenmaat moet ik bestellen op AliExpress?

De maten op AliExpress worden zelden in Europese maten aangegeven maar meestal in Chinese of Amerikaanse maten. Daarnaast kunnen kleding en schoenmaten verschillen per verkoper en product. Hoe weet je dan welke maat je moet bestellen?

Bij bijna ieder product staat een maattabel in de productomschrijving. Voordat je iets gaat bestellen is het dus belangrijk om deze maattabel nog even te controleren. Meet jezelf op en noteer je maten zodat je voortaan heel eenvoudig de juiste maat kan bestellen. Meten is weten!

Zie je geen matentabel staan of kom je er toch niet uit dan kun je ook de verkoper een bericht sturen. 

Kan ik een artikel terugsturen/retourneren op AliExpress?

Ja, dat kan maar de verzendkosten om een artikel te retourneren zijn meestal hoger dan wat je voor het artikel betaald hebt. Waardoor er bijna nooit voor gekozen wordt om iets terug te sturen naar een verkoper op AliExpress.

Je kunt het artikel dan veel beter op bijvoorbeeld Marktplaats verkopen of er iemand anders blij mee maken. De artikelen op AliExpress zijn vaak zo leuk dat je het zo weer kwijt bent en er soms zelfs meer voor terug krijgt dan wat je ervoor betaald hebt. 

Hoe kun je zien of andere klanten tevreden zijn over een artikel?

Bij bijna ieder artikel op AliExpress staan foto’s en ervaringen van kopers die het product al eerder hebben besteld en ontvangen. Je kunt deze reviews vinden boven de prijs, als je op de tekst naast de sterretjes klikt of onder de productfoto als je op ‘Feedback’ klikt. De reviews worden wel automatisch voor je naar het Nederlands vertaald dus dat levert soms wat vreemde zinnen op.

Als er nog geen reviews bij het product staan dan betekend dit niet automatisch dat het een slecht product is maar dat het product nieuw is toegevoegd aan de winkel en nog niet eerder is verkocht.

Hoe kun je zien of andere klanten tevreden zijn over de verkoper? 

Doordat AliExpress extreem intolerant is voor verkopers die zich niet aan de regels houden en winkels met te veel klachten direct zal sluiten, zijn er vrijwel geen slechte verkopers meer op AliExpress te vinden en door de AliExpress Kopersbescherming loop je eigenlijk helemaal geen risico meer.

Om de klanttevredenheid bij te houden geeft AliExpress iedere winkel/verkoper een cijfer, dit noemen ze de winkelreputatie. Deze reputatie moeten ze verdienen en gaat omlaag als ze een klacht of slechte beoordeling krijgen. Hoe langer de winkel bestaat en hoe meer tevreden klanten, des te hoger de score.

Je kunt de winkelreputatie terugvinden bovenaan iedere productpagina. Hier wordt een percentage aangegeven, bijvoorbeeld 98,6% met een aantal Medailles, Diamanten of Kroontjes. De Medailles staan voor een goede reputatie, de Diamanten staan voor een zeer goede reputatie, en de Kroontjes staan voor een excellente reputatie. Als je met je muis over het percentage heen gaat, zie je de scores per categorie staan, zoals bijvoorbeeld hoe snel de producten geleverd worden en of de geleverde producten voldoen aan de verwachting.

Vaak wordt het artikel dat je graag wilt bestellen door meerdere winkels/verkopers aangeboden. Soms scheelt het wel een paar euro voor exact hetzelfde artikel maar vaak verschilt het maar een paar cent, dan is het dus leuk om de winkelreputatie eens te vergelijken.

Vermijd in ieder geval winkels met een rating van 92% of lager. Er is bijna altijd wel een winkel te vinden, met een hogere winkelreputatie, die hetzelfde product ook verkoopt.

Over douanekosten, inklaringskosten en belasting

Hoe zit het met douanekosten, inklaringskosten en belasting?

Het belangrijkste om te weten is dat pakketjes met een waarde tot 22 euro vrij ingevoerd mogen worden, zonder dat je hiervoor extra belasting, douane of inklaringskosten hoeft te betalen.

Maar 1 op de zoveel duizend pakketjes wordt door de douane gecontroleert op waarde. Dus ook als je boven de 22 euro uit komt is de kans klein, dat nou net jouw pakketje er uit gepikt wordt voor een waardebepaling en dat je extra kosten moet betalen. Gelukkig kost alles zo goedkoop op AliExpress dat je hier vaak niet eens over na hoeft te denken.

Daarnaast kun je alle artikelen apart betalen, wat handig is als je bijvoorbeeld meerdere artikelen tegelijk van dezelfde verkoper wilt kopen en daardoor boven de 22 euro uitkomt. Als je meerdere artikelen van verschillende verkopers wilt kopen is dit niet eens nodig want dan wordt alles toch al apart verzonden.

Wat moet je doen als je toch een waardebrief ontvangt?

Niks aan de hand gewoon netjes en naar waarheid invullen en een kopie van je bestelling toevoegen, waar ook de waarde van je bestelling op staat. Je zult je pakketje dan snel ontvangen en eventueel een bedrag moeten bij betalen als de waarde hoger dan 22 euro was.

Als je de waardebrief niet binnen 2 weken terug stuurt zal je pakket worden geretourneerd aan de verzender en hoef je de eventuele kosten niet te betalen.

Hoe zit het met artikelen boven de 22 euro?

Stel dat je toch een artikel besteld met een waarde tussen de 22 en 150 euro en jouw pakketje er nou net wel uitgepikt wordt voor een waardebepaling, hoeveel extra kosten kun je dan verwachtten?

Voor pakketjes met een waarde tussen de 22 en 150 euro moet je dan 21% belasting over het betaalde bedrag betalen (dit is het bedrag inclusief eventuele verzendkosten) + 13 euro inklaringskosten (PostNL). De inklaringskosten verschillen iets per verzender maar in de meeste gevallen zal de verzender PostNL zijn.

Omdat de douane natuurlijk niet kan schatten wat jij voor iets betaald hebt, zal je een waardebrief ontvangen.

Voor pakketjes boven de 150 euro moet je naast de belasting en inklaringskosten ook nog douanekosten betalen. Maar de kans dat je zoveel betaald voor 1 artikel op AliExpress, is echt heel klein.

Op deze site kun je precies berekenen wat je moet bij betalen bij bestellingen boven de 150 euro: http://www.invoercalculator.nl/

Wordt mijn pakketje weleens opengemaakt door de douane?

Ja niet heel vaak maar dit gebeurt, steekproefsgewijs, ook bij pakjes met een waarde van maar een paar cent! De pakketjes worden daarna gewoon weer netjes gesloten en naar jou toegestuurd.

Staat je vraag er niet bij? Neem CONTACT met ons op!